18 Mart 2007 Pazar

İlk bilgisayar ve bilgisayar gelişimi

Bilgisayar: Bilgiyi işleyen ve yorumlayan elektronik tasarımdır.

Charles Babbage 1800'lü yıllarda hesap tekniği çalışmaları bilgisayarın fikrini akıllara getirmiştir. Karmaşık ve uzun işlemlerin analitik çözümlenmesinde hesap makinesi keşfine ışık tutan Babbage bilgisayarın ilk mucidi kabul edilir.
Kulandığımız bilgisayarlar ikili sayı sistemine göre çalışmaktadır. İkili sistemi gündeme getiren George Boole'dır.





İlk kez insan müdahalesi olmadan çalışan sayısal otomatik bilgisayar IBM şirketinde çalışan Howard Aiken tarafından yapıldı.


Bilgisayarı üç aşamada gelişimini ifade edersek(transistor kullanımına göre)

1)1945-1960 transistörlü elektronik lambalı
2)1960-1965 transistörlü
3)1965-günümüz entegreli bilgisayarlar

Peki bilgisayar ne yapabilir ve ne yapamaz?

a)Veri girişine imkan tanır

b)Aritmetik işlemler yapar

c)Veri çıkışı yapar

d)Veri saklar

e)Saklanmış programı işletir

özetle
Verilen bütün görevleri belirlenen koşullarda girilen verilere göre son derece hızlı ve hatasız olarak yerine getiren eleltronik devredir.
Yapamadığı tek şey düşünebilmektir.
Yapay Zeka bilimi ile insanda bulunana öğrenebilme ve düşünebilme özelliği kazandırma yolunda önemli adımlar atılmıştır.

Yani bilgisayar kendisine verilen görevleri bilgisayar programcısı tarafından gösterilen komutlarla uygulayarak yerine getirir.

Bizlerin kullandığı bilgisayarlar ise ilkkez yani PC(personal computer) IBM tarafından 1981 yılında üretildi. Her saniye geliştirilmeye devam edilmektedir.

İnsanın Beklediği

Geleceği bilen birinin birgün yanınıza gelip gözününüzün içine bakarak size "öleceksin" diye fısıldadığını düşünün. O andan itib...