10 Ağustos 2011 Çarşamba

Altın Neden Değerlidir

Altın eski çağlardan bu yana Dünya'nın en değerli nesnelerinden biri olarak kabul edilmiştir. Altın kolay işlenip şekil verilebilen göz kamaştıran parlak bir nesne olması onu süs eşyası olarak ön plana çıkarmıştır. Zamanla değiş tokuş edilebilen bir meta olması az bulunur ve Dünya'da sınırlı olması onun değerini artırmıştır.





Bankalar altınını orada saklamak isteyenlere verdiği makbuzlar ile devletlerin para sisteminin esin kaynağı olmuştur. Ülkelerin para değeri o ülkenin elinde bulundurduğu paraya karşılık gelen altın miktarına göre belirlenir. Sadece ülkelerin elinde bulundurduğu para miktarına göre o ülkenin zenginliği belirlenemezdi. Oysa altın her ülke için evrensel ve sabittir. Bu nedenle ülkeler zenginliklerini artırabilmek için altın rezervi arayışı içerisine girmişlerdir.





Altın yerine başka maden neden değerli görülmedi? Çünkü yüzyıllarca insanlar tarafından güvenilen ve değer verilen bir madendir altın. Çok kolay işlenip şekillendirebilirdir. Kırılgan olmayışı ve çok ince malzemelerde kullanılması, bir iki asit dışında hiçbir asitten etkilenmemesi, Oksijen ile tepkimeye girmemesi, pas tutmaması onun değerli görülmesine neden olduğuna sayılabilir.

İnsanın Beklediği

Geleceği bilen birinin birgün yanınıza gelip gözününüzün içine bakarak size "öleceksin" diye fısıldadığını düşünün. O andan itib...