20 Mart 2012 Salı

İdeal Yaşam

Hayatın akışına kendimizi o denli bırakıyoruz ki yaşamdan lezzet duyamıyoruz. Yemek yerken vücudumuzun ihtiyaçlarını karşılarız. Aslında yemek yerken ihtiyaç karşılama amacı gütmekten daha çok açlığımızı bastırarak kendimizi iyi hissetmeye ve yediklerimizden lezzet almaya bakarız.

Aynı duyguyu yaşamımızda ne yazık ki çoğunlukla göremiyoruz. Yaşamdan lezzet almayı çoğu kez ıskalıyoruz. Rüzgar bir o taraftan esiyor o estiği yöne gidiyoruz. Bir bu taraftan esiyor bu kez o estiği yöne gidiyoruz. Özlü sözde "Nereye gideceğini bilmeyen yelkene hiçbir rüzgar yardım edemez." dediği gibi...

Bazen hedefi onikiden vurmak için planlar yapıyoruz. Ertelemeler yüzünden planlarımızı hayata geçiremiyoruz. Bugün ertelememizi gerektirecek sebepler olduğu gibi yarın da olacağını düşünmüyoruz; olaylara şimdi gözüyle bakamıyoruz.

Çalışmak için mi yaşıyoruz, yoksa yaşamak için mi? Yirmi dört saatin kaçını kendimize ve sevdiklerimize ayırıyoruz? Çalıştığımız işin koşulları ruhsal ve bedensel sağlımızı korumamıza uygun mu?

Bu soruların bir çoğunu ama mecburuz diyerek savunuruz. Yaşamak için de sağlımızı korumaya mecbur olduğumuzu unuturuz. Sorumlu bir aile bireyi olarak ailemizle ilgilenmemiz gerektiğini unuturuz.

Bu yazımda ideal yaşama ulaşabilmenin yöntemlerine değineceğim.

Ölmek üzere olan insanlar üzerinde yapılan bir anket çalışmasında insanlar hayatlarında en çok aşağıdaki şeyleri yapmak istemiş ve bunları yapamamanın pişmanlığını duymuşlar:

  1. Başkalarının benden bekledikleri yerine keşke kendi istediğim hayatı yaşayacak cesaretim olsaydı.

  2. Keşke bu kadar çok çalışmasaydım.

  3. Keşke duygularımı açıklayacak cesaretim olsaydı.

  4. Keşke arkadaşlarımla ilişkimi kesmeseydim.

  5. Keşke daha mutlu olmama izin verseydim.
İnsan hayata bir kere gelmektedir ve hayata yüklediği anlam kendisini nasıl hissettiğiyle ilgilidir. Hayatınızı huzurlu, kaliteli, sağlıklı yaşamak istiyorsanız şunlara dikkat edin:

-Düzenli spor yapın.

-Düzenli uyuyun.

-Doğayla iç içe yaşayın, doğadan mümkün olduğunca kopmayın.

-Kafanızı hiçbir şeye takmayın. Aklınızı özgürleştirin.

-Birlikte yaşayacağınız ruh ikizinizi bulun. Aşık olun. Sevin. Sevilin.

-Çocuk sahibi olun.

-İyi dostlarınız olsun.

-Kitap okuyun. Beyniniz aktif kalsın.

-Güçlü ve sürekli sizi yaşama bağlayan bir inancınız olsun.

-Yaptığınız işleri severek yapın. Yaptığınız şeylerden keyif duyun.

-Dengeli, doğal ve doğru beslenin.

-Kafanıza birşeyi takmayın. İşleri oluruna bırakın.

-Gülümseyin.

-Sigara ve alkole hiç yaklaşmayın.

2 yorum:

İnsanın Beklediği

Geleceği bilen birinin birgün yanınıza gelip gözününüzün içine bakarak size "öleceksin" diye fısıldadığını düşünün. O andan itib...