19 Ocak 2019 Cumartesi

Dene!

Hayat çözülecek bir sorun değildir, tecrübe edilecek bir gerçekliktir. Søren Kierkegaard(1813-1855)


Hayat yalnızca geriye dönük anlaşılır, ancak ileri doğru yaşanmak zorundandır. Søren Kierkegaard

Mutlu anları çoğaltarak yaşa. Yaşadığın sürede mutluluk ortalaman yüksek olmalı. Beklentilerini küçült. İçindeki huzurun büyüdüğünü göreceksin. İnsanlara bağımlı olma, onların sana mutluluk getirmesini bekleme. Getirmedikleri taktirde mutsuzluğunu kabul etmiş olursun. Birey olmalısın. Kendine yetmelisin. Aklını kullanmalısın. Kontrollü olmalısın. Şüpheci yaklaşmalısın olaylara. Mantığa uygun, argüman sunulmadan ikna olmamalısın olaylara ve kişilere.

Kendini üzme. Özellikle değiştiremeyeceğin şeylere asla üzülme. Kontrol edebileceğin şeyler değil onlar.

Hiç hata yapmamış insan yeni bir şey denememiş demektir. Einstein
Ben geleceği düşünmem ne de olsa gelecektir. Einstein
Oyunun kurallarını öğrenmek zorundasın. Böylece herkesten daha iyi oynayabilirsin. Einstein

Bu hayat öyküsünün yazarı sensin. Kalemi öykünü başkası yazması için kimseye verme. Kararlı ol, doğru olduğuna inandığın şeylerden vazgeçme. Yanlış olduğunu öğrendiğin şeyler için ısrarcı olma. Yanlıştan dönmek erdemdir.

Korkularını yok et. Korku canlıya hayatta kalma içgüdüsü için verilen bir duygudur. İnsanların korkularını kullanarak seni kontrol etmesine izin verme. Bedelini ödemeyeceğin şeyleri yapma. Bu hayatta yalnızca kendine güven. Çünkü bazen kendinin kendini aldattığına şahit olacaksın. Sağ gözünün gördüğünü sol gözün görmek istemeyecek bazen, inkar edecek. Kendini en iyi sen biliyorken nasıl olur da başka insanların seni değerlendirmesine, seni tanımlamasına, ve onların seni takdir etmesine ihtiyaç duyarsın. En büyük bilgeliktir kendini bilmek, bu bilgelikten vazgeçme.

Borçlu olmak esir düşmektir. Özgürlüğünü yitirmektir. Hele ki vefa borcunuz varsa bu hayatta ödemesi en zor borçtur. İnsanlara minnet duymaktan kaçınmalısın.

Verdiğin üzüntü ve aldığın ah bir cam parçasından daha keskindir, dönüp dolaşıp üzerine basarsın. Mevlana

İnsana yaşama motivasyonu sağlayan şey umut ve hayalleridir. Umutlu ol ve hayallerini gerçekleştir. Bazen hayallerin uğruna risk almalısın. Aldığın riskin sonucu kötü de olsa düşünce planından hayata geçirmişsindir. Ama hayata geçiremediğin için pişmanlık kadar kahredici değildir. Hata yapmaktan korkma. Hatalar en iyi öğretmendir. Önemli olan aynı konuda tekrar hata yapmamaya gayret göstermek. Hatalarının toplamı edindiğin tecrübedir. Tecrübe ise kalıcıdır. Yenilikten ve değişiklikten çekinme. Meraklı ol ve sorgula. Bilgeliğe doğru yol aldığını göreceksin. Bilgelik sorgulayarak, merak ederek, emek vererek olur.

Ben asla kaybetmem, ya kazanırım ya da öğrenirim.

Denemekten korkma. Hayat cesurlardan yanadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İnsanın Beklediği

Geleceği bilen birinin birgün yanınıza gelip gözününüzün içine bakarak size "öleceksin" diye fısıldadığını düşünün. O andan itib...